Podpořte finanční stabilitu zaměstnanců pomocí DIP – investování na stáří

Podpořte finanční stabilitu zaměstnanců pomocí DIP – investování na stáří
Publikováno
22.3.2024

Na začátku tohoto roku schválila vláda nový penzijní produkt. Řeč je o dlouhodobém investičním produktu (zkráceně DIP), který je alternativou k tradičnímu penzijnímu spoření. Cílem DIP je zatraktivnit spoření na stáří a motivovat více lidí k tomu, aby si vytvořili dostatečnou finanční rezervu na důchod. Oproti tradičnímu penzijnímu spoření je DIP mnohem flexibilnější. Lidé mohou v rámci DIP investovat efektivněji a levněji prostřednictvím akcií, ETF, fondů či úročené hotovosti a k tomu využít i daňové zvýhodnění.

Proč dává DIP smysl z pohledu zaměstnavatele? Kromě toho, že se příspěvky na důchod od zaměstnavatele řadí mezi nejoblíbenější pracovní benefity, se z příspěvků do výše až 50 000 Kč na zaměstnance ročně zaměstnavatel neodvádí sociální a zdravotní pojištění. Zároveň se jedná o daňově uznatelný náklad firmy. Mimo to je příspěvek na DIP stejně jednoduše zpracovatelný jako příspěvek na DPS (doplňkové penzijní spoření). Stačí od zaměstnance získat platební pokyny a můžete začít přispívat.

Příspěvkem na DIP navíc můžete odměnit i zaměstnance, kteří si sami takto na stáří nespoří. Přispívat můžete libovolnou částku, a to jak jednorázově, tak pravidelně. V porovnání s navýšení mzdy vychází příspěvek na DIP výhodněji pro obě strany. Navýšení mzdy se pojí se zvýšenými odvody na sociální a zdravotní pojištění. Navíc čistý přírůstek pro zaměstnance se také sníží o daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění. Oproti tomu příspěvek na DIP získá zaměstnanec v plné výši. Stejně tak se nepojí s dalšími odvody ze strany zaměstnavatele.

Kromě toho se jedná o investici do budoucnosti pracovníka, který tak bude připraven na stáří, čímž se snižuje jeho stres a zvyšuje spokojenost v současném zaměstnání. Zaměstnanec si zároveň může svoje vklady na DIP odečíst z daňového základu, a to až do výše 48 000 Kč ročně.

V České republice přispívá na stáří pomocí DIP již tisíce zaměstnavatelů. Mezi jednoho z poskytovatelů DIP se řadí i největší online investiční platforma na českém trhu Portu, která čítá téměř 250 tisíc uživatelů. Portu připravuje pro své klienty investiční portfolia na míru, což je ideální zejména pro ty, kteří se nechtějí o nic starat.

Zaměstnavatelé mohou svým zaměstnancům přispívat pravidelně nebo jednorázově v různých částkách. Zaměstnanec si svoje vklady může posílat buď skrze zaměstnavatele prostřednictvím srážky ze mzdy nebo individuálně ze svého bankovního účtu. Výhodou DIPu je i to, že zaměstnanec si sám žádné vklady posílat nemusí a může na spoření na stáří využít pouze příspěvky zaměstnavatele. Více informací pro zaměstnavatele k Portu DIP najdete zde.

Co je Advanto?

Advanto je chytrá aplikace, která umožňuje zaměstnancům vybrat si svou výplatu kdykoliv a na pár kliků v mobilu. Firmám pomáhá zlepšovat nábor, snižovat fluktuaci a zvyšovat loajalitu zaměstnanců.

Stáhněte si e-book

O tom, jak Advanto chrání zdraví zaměstnanců a jaké jsou přínosy pro vaši firmu.

Stránky Advanto.cz používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies. Více v našich Zásadách ochrany osobních údajů.