Efektivita lidských zdrojů je důležitější než kdy jindy

Efektivita lidských zdrojů je důležitější než kdy jindy
Publikováno
27.9.2024

V dnešním dynamickém a vysoce konkurenčním světě je efektivita vším. Jak tedy dosáhnout lepších výsledků s omezenými zdroji? Tato otázka doprovází všechna firemní oddělení, včetně HR. Řízení velkého počtu zaměstnanců může být náročné, avšak několik z nejúspěšnějších světových společností přišly na to, jak to dělat efektivně. Jak? Udržují své HR týmy štíhlé a zároveň maximalizují jejich vliv.

Jedním z klíčových ukazatelů používaných k měření efektivity HR je poměr zaměstnanců k personálnímu oddělení – kolik zaměstnanců spravuje jeden personalista. Zatímco standardní poměr je 1 pracovník HR na 100 zaměstnanců, špičkové společnosti tento poměr překonávají a dosahují poměru 1:400 nebo dokonce 1:500. Jak to dělají? Odpověď spočívá v automatizaci, self-service přístupu k zaměstnancům a decentralizaci. Vezměme si příklad od světových společností jako je Tesla, Walmart či Amazon, které nastavují nové standardy efektivity lidských zdrojů.

Nechte stroje dělat těžkou práci

Automatizace je páteří efektivních personálních systémů.Když společnosti automatizují rutinní úkoly, jako jsou mzdy, správa benefitů a nábor zaměstnanců, uvolní personalistům ruce, kteří se tak mohou soustředit na strategické úkoly, jako je engagement zaměstnanců a rozvoj talentů.


Například společnost Tesla se 140 000 zaměstnanci má vysoce automatizované HR oddělení. Veškeré rutinní úkoly, jako jsou žádosti o dovolenou, docházka, mzdy a benefity jsou plně digitalizovány a automatizovány. Dokonce i nábor zaměstnanců je řízen nástroji poháněnými umělou inteligencí, které v rekordním čase procházejí stovky životopisů. S poměrem zhruba 1 pracovník HR na 150-200 zaměstnanců je to tajnou přísadou Tesly spoléhání se na automatizaci, která jim umožňuje růst a zároveň udržuje jejich HR tým štíhlý.

Ulehčete si práci, posilte postavení zaměstnanců

Chcete zefektivnit svůj tým personalistů? Poskytněte mu nástroje, které mu usnadní práci. Samoobslužné platformy mohou zásadně změnit pravidla – od onboardingu, školení, přístupu k výplatním páskám až po správu žádostí o dovolenou. Tím se personálnímu oddělení značně odlehčí a umožní mu soustředit se na strategičtější úkoly.


Společnost Walmart s více než 2,3 miliony zaměstnanců se vyznačuje efektivitou vlastních lidských zdrojů. V rámci vlastní self-service HR platformy si mohou zaměstnanci plánovat směny, žádat o dovolenou a vyřizovat mzdové záležitosti bez nutnosti přímé komunikace s HR. Tento systém snižuje potřebu administrativní zátěž a umožňuje rychlejší reakci na potřeby zaměstnanců. Díky této platformě může Walmart efektivně růst i při udržení poměru 1 HR pracovníka na 350 zaměstnanců, kteří jsou navíc v různých lokalitách.

Rozložení práce mezi pracovníky

Decentralizací můžete snížit závislost na HR v každodenních operacích a tím podpořit rychlejší a lokalizovanější rozhodování. Například společnost Amazon s 1,5 miliony zaměstnanců pověřuje své manažery hodnocením výkonnosti, rozvojem zaměstnanců i řešením konfliktů v rámci svých týmů. S poměrem 1:400-500 se Amazon spoléhá na tento přístup kvůli udržení flexibility. Díky tomu, že se rozhodování přesouvá na vedoucí pracovníky, se oddělení lidských zdrojů může soustředit na strategická témata, jako je získávání talentů, zapojení a rozmanitost zaměstnanců.

Jednoduše a efektivně

Automatizace, samoobsluha a decentralizace nejsou jen trendy slova – jsou to nástroje, které umožňují velkým organizacím řídit rozsáhlé pracovní síly se štíhlými HR týmy.  Přijetím těchto strategií můžete zefektivnitsvé personální oddělení, zvýšit produktivitu a udržet firmu pružnou na neustále se měnícím trhu.

Co je Advanto?

Advanto je chytrá aplikace, která umožňuje zaměstnancům vybrat si svou výplatu kdykoliv a na pár kliků v mobilu. Firmám pomáhá zlepšovat nábor, snižovat fluktuaci a zvyšovat loajalitu zaměstnanců.

Stáhněte si e-book

O tom, jak Advanto chrání zdraví zaměstnanců a jaké jsou přínosy pro vaši firmu.

Stránky Advanto.cz používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies. Více v našich Zásadách ochrany osobních údajů.