Jak, kdy a kam přihlašovat dohodáře? Jak na to ve 3 krocích

Jak, kdy a kam přihlašovat dohodáře? Jak na to ve 3 krocích
Publikováno
4.10.2024

V průběhu roku 2024 došlo k významným změnám týkajících se dohod o provedení práce. Kromě plánování směn, nároku na dovolenou a příplatků za práci o víkendech a svátcích, nastala povinnost ohlášení všech dohodářů a registrace zaměstnavatele u ČSSZ při zaměstnávání pracovníků na dohodu o provedení práce (DPP). Zde je přehledný návod, jak na to.

1. Kdy dohodáře přihlásit?

Prvním krokem je dodržení termínu pro přihlášení. Všichni zaměstnanci na DPP, kteří dosud nebyli přihlášeni, musí být na České správě sociálního zabezpečení přihlášeni nejpozději do 20. srpna 2024. Pokud dohodáře zaměstnáte po tomto datu, platí povinnost přihlásit ho vždy nejpozději do dne nástupu.

Od 1. července 2024 musíte pravidelně hlásit veškeré příjmy zaměstnanců na DPP, a to vždy do 20. dne následujícího měsíce. První hlášení za měsíc červenec 2024 je třeba podat do 20. srpna 2024.

2. Kam dohodáře přihlásit?

Dohodáře je nutné přihlásit k ČSSZ. K tomu máte dvě možnosti:

  • Formulář Oznámení o nástupu do zaměstnání (skončení zaměstnání) – Tento formulář bývá k dispozici v mnoha personálních nebo mzdových softwarech. Stačí jej elektronicky vyplnit a zaslat ČSSZ.
  • e-Podání VPDPP – Od 1. srpna 2024 je na webových stránkách ČSSZ k dispozici nový elektronický formulář, který umožňuje jednoduše přihlásit zaměstnance při odesílání výkazu příjmů. Stačí zvolit možnost „Nástup na DPP s výkazem příjmů“ a formulář automaticky přihlásí dohodáře v okamžiku, kdy podáváte hlášení za měsíc červenec.

3. Jak hlásit příjmy dohodářů?

Hlášení příjmů se provádí prostřednictvím formuláře e-Podání VPDPP, který slouží k evidenci veškerých zúčtovaných příjmů. To se týká jak zaměstnanců, kteří podléhají sociálnímu pojištění, tak i těch, jejichž příjmy nejsou pojištěním zatíženy. Důležité je ohlásit všechny příjmy, včetně těch, ze kterých se sociální pojištění neodvádí.

Registrace nových zaměstnavatelů

Pokud jste dosud nebyli registrováni u ČSSZ jako zaměstnavatel, protože jste zaměstnávali pouze nepojištěné zaměstnance na DPP, máte povinnost provést registraci nejpozději do 31. července 2024.

Registraci lze provést prostřednictvím elektronického formuláře Přihláška do registru zaměstnavatelů. V přihlášce je nutné uvést:

  • Identifikační a kontaktní údaje,
  • Zda jste právnickou osobou, fyzickou osobou nebo podnikající fyzickou osobou,
  • Bankovní spojení,
  • Datum vzniku vás jako zaměstnavatele.

Datum vzniku zaměstnavatele je stanoveno dnem, kdy nastoupil váš první zaměstnanec, a to i tehdy, pokud nebyl pojištěn. U zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají pouze nepojištěné zaměstnance na DPP, se datum vzniku zaměstnavatele odvíjí od toho, kdy první zaměstnanec na DPP nastoupil a jeho dohoda trvá i po 1. červenci 2024.

Pro přehlednost uveďme příklad. Vaše společnost vznikla v roce 2020. Od roku 2021 zaměstnáváte pouze jednoho zaměstnance na DPP. Při registraci uvedete jako datum vzniku zaměstnavatele i datum nástupu zaměstnance do zaměstnání rok 2021. Zpětně za toto období nemusíte podávat přehledy o výši pojistného s nulovým vyměřovacím základem – jde pouze o evidenční záležitost.

Pokud máte nejasnosti nebo potřebujete podrobnější informace, doporučujeme navštívit webové stránky ČSSZ, kde najdete přehledné návody a odpovědi na časté dotazy týkají se přihlašování dohodářů. Detailní popis povinností zaměstnavatele taktéž naleznete na stránkách ČSSZ. Účinnost dalších změn, které zahrnují například možnost souběhu dohod s rodičovskou nebo pojištění dohodářů v oblasti odvodů na sociální pojištění, je plánována na nový rok.

Co je Advanto?

Advanto je chytrá aplikace, která umožňuje zaměstnancům vybrat si svou výplatu kdykoliv a na pár kliků v mobilu. Firmám pomáhá zlepšovat nábor, snižovat fluktuaci a zvyšovat loajalitu zaměstnanců.

Stáhněte si e-book

O tom, jak Advanto chrání zdraví zaměstnanců a jaké jsou přínosy pro vaši firmu.

Stránky Advanto.cz používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies. Více v našich Zásadách ochrany osobních údajů.